Tillverkning

Redan på 1960-talet började vi sälja tuggben. Det har gett oss många års erfarenhet och tid att hitta de bästa leverantörerna och utveckla produkterna.

Idag har vi ett mångårigt nära samarbete med några få noggrant utvalda tillverkare i Asien, Centralamerika och Europa som vi ofta besöker. Tillsammans med dem utvecklar vi hela tiden nya tugg för hundar i hela Norden.

”Idag har vi ett nära samarbete med några få noggrant utvalda tillverkare”

varldskarta-tugg

Tuggens ursprung

Traditionella tugg tillverkas av råhud från nötdjur eller gris. De flesta av våra tugg produceras i Asien, precis som majoriteten av tuggen som säljs på den svenska marknaden. Våra smaksatta Heavenly- tugg tillverkas i Centalamerika. Här använder man en annan teknik vid tillverkning av tugg som innebär att oxhuden behålls tjockare så att tuggmotståndet blir större.

Råvarorna till våra naturtugg kommer från slakteribiprodukter från nöt, gris, lamm, kanin, fågel och fisk. Alltid från friska, godkända djur som passerat veterinärbesiktning. Råvarorna har omsorgsfullt lufttorkats för att bevara smak och lukt. Våra naturtugg kommer från svenska och europeiska leverantörer.

Tuggens ursprung

Traditionella tugg tillverkas av råhud från nötdjur eller gris. De flesta av våra tugg produceras i Asien, precis som majoriteten av tuggen som säljs på den svenska marknaden. Våra smaksatta Heavenly- tugg tillverkas i Centralamerika. Här använder man en annan teknik vid tillverkning av tugg som innebär att oxhuden behålls tjockare så att tuggmotståndet blir större.

Råvarorna till våra naturtugg kommer från slakteribiprodukter från nöt, gris, lamm, kanin, fågel och fisk. Alltid från friska, godkända djur som passerat veterinärbesiktning. Råvarorna har omsorgsfullt lufttorkats för att bevara smak och lukt. Våra naturtugg kommer från svenska och europeiska leverantörer.

Så här går det till

Hudarna som används för tillverkning av tugg kommer alltid från friska, slaktade djur. Hudarna rengörs noga och för att förlänga hållbarheten konserveras huden med hjälp av salt, en metod som vi människor använt i århundraden. Därefter spaltas huden, dvs delas i flera lager. Det ena lagret (överhuden) skickas vidare för produktion av till exempel handskar, skor och väskor (som innebär en garvningsprocess). Det andra lagret (underhuden) skickas till tuggfabriken där det används till produktion av våra hundtugg.

Ox- eller grishuden som ska användas till de traditionella tuggen torkas. Huden som används till de vita tuggen bleks först och tvättas sedan noggrant med vatten innan de läggs för att torka. När det är dags för tillverkning av de olika tuggen skärs huden först i mindre bitar. Sedan läggs bitarna i blöt för att bli mjuka och därefter formas hundtuggen till sitt slutliga utseende. Ett hantverk där hudbitarna formas till knutar, rullar, pinnar, ringar eller flätor.

Tuggen torkas sedan i ugnar. Nu är de traditionella tuggen färdiga. En del av dem går vidare i tillverkningen för smaksättning: antingen rullas kyckling- eller ankfilé runt tugget eller smaksätts tugget med en smakrik buljong. Därefter torkas tuggen återigen i ugn på hög temperatur (minst 80 grader) i minst 40 timmar.

kyckling och anka

Kyckling och anka

Våra leverantörer använder enbart fågelkött av högsta kvalitet. Köttet som används är A-klassificerat, vilket betyder att det är kött som håller livsmedelskvalitet. Fågelköttet har alltid en liten tillsats av glycerin, en godkänd foderråvara, som håller kycklingen mjuk. Man tillsätter också lite salt och konserveringsmedel (E 202).

Produktion och kvalitet kontrolleras strikt genom hela tillverkningen. Våra leverantörer kan visa godkända certifikat och rapporter som garanterar innehållet.

De färdiga tuggen packas i påsar som är märkta enligt Jordbruksverkets regelverk.

Veterinär-kontroll av tugg

Innan de färdiga oxhuds- och grishudstuggen lämnar fabriken görs en statlig kontroll av en veterinär, som också utfärdar ett veterinärcertifikat som krävs för att få importera varor till Europa. Utan detta kommer tuggen inte att kunna levereras till Sverige. Så snart tuggen anländer till Sverige görs en stickprovskontroll av Enterobacteriaceae- och salmonellakontroll av veterinär anlitad av Statens Jordbruksverk.

Varje container med tugg kontrolleras och får inte lämna Helsingborgs hamn förrän en sådan kontroll är gjord. När containern är godkänd skickas den vidare till vårt lager i skånska Åstorp. Dogman gör också kontinuerligt egna tester av tuggen på oberoende testinstitut.

När containern är godkänd skickas den vidare till vårt lager i skånska Åstorp.

Märkning av våra hundtugg

Vi lägger stor vikt vid märkningen av våra tugg. Enkel och tydlig märkning gör det lätt för dig att hitta rätt produkt. Alla tugg är märkta enligt EU-lagstiftning och Jordbruksverkets regelverk.

Det finns alltid information om vilken råvara som använts. Storlek på tugget och tuggmotstånd finns alltid tydligt angivet på framsidan av förpackningen och/eller på etiketten runt produkten.

Varje produkt/förpackning är märkt med ett batch-nummer så att vi kan spåra tillverkningstillfälle och få mer detaljerad information om innehållet om problem skulle uppstå med produkten.